Tattoo verwijderen | Plastische Chirurg Corpus Plus

TATTOO VERWIJDEREN

De vraag naar verwijdering van tattoo's stijgt elk jaar. U heeft een tatoeage laten zetten maar achteraf heeft u hier spijt van? Dit is een veel voorkomend probleem. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en vaak persoonlijk. Visies en overtuigingen veranderen in de loop van het leven en de tattoo verwijderen is dan de oplossing.

Om ze te verwijderen moet men onderscheid maken tussen kleine tattoo's en grotere. De kleine kunnen meestal heelkundig verwijderd worden en dit geeft de beste resultaten. De grote kunnen meestal niet heelkundig verwijderd worden en dan is een laserbehandeling aangewezen.

Een kleine tattoo verwijderen

De heelkundige verwijdering geeft de beste resultaten.

Waarmee moet men rekening houden?

  • De huid moet verschuifbaar zijn om de wonde zonder te veel spanning te kunnen sluiten.
  • De tattoo mag niet boven belangrijke zenuwen, bloedvaten of pezen liggen. Het is bijvoorbeeld zeer moeilijk een tattoo op de rugzijde van de voet weg te nemen omdat anders de extensor pezen bloot komen te liggen.
  • Platte langgestrekte tattoo's zijn gemakkelijker weg te nemen dan vierkante of ronde of ook nog tattoo's met uitlopers zoals in een naam met p, l,b,d,f,g,hj,k,q,t,y letters.
  • Als de hoofdas van de tattoo de lijnen van minimale spanning van de huid volgen, dan sluit de wonde ook beter.

Bijzondere techniek
Soms kan een expander geplaatst worden om de omliggende huid uit te rekken en die te gebruiken om de wonde te sluiten.

Nadelen:

  • Dit duurt soms weken tot maanden om de huid uit te rekken.
  • De expander vereist twee ingrepen: één om de expander te plaatsen, één om hem te verwijderen en de wonde te sluiten.
  • Een expander is ook nog duur.

Een grote tattoo verwijderen

Deze kunnen alleen met lasers behandeld worden. Zelf heb ik geen laser ter beschikking omdat de verschillende kleuren in tattoo's door verschillende lasers moeten aangepakt worden. Maar de diensten dermatologie van universitaire ziekehuizen zouden u moeten kunnen helpen.

Denk er aan dat dikwijls verschillende behandelingen nodig zijn over verloop van maanden en dat hierdoor de rekening de hoogte ingaat. De kosten worden niet gedragen door het ziekenfonds. Bovendien zijn de resultaten zeer afhankelijk zowel van de diepte van de tattoo, de gebruikte laser als van de gebruikte techniek.