Door verslapping van de weefsels en de zwaartekracht vertoont ons gelaat veranderingen bij het verouderen.
Een facelift dient om de verschillende structuren van het aangezicht terug op hun plaats te brengen en het huidoverschot weg te nemen.
De allereerste lifting techniek was een onderhuidse. Het voordeel is dat hij gemakkelijk uit te voeren is en zeer weinig complicaties veroorzaakt aan zenuwen en bloedvaten.
Een onderhuidse facelift houdt geen risico's in voor zenuwletsels gezien deze onder de spierlaag liggen.
Deze manier van liften wordt nog veel toegepast, al dan niet in combinatie met een diepere dissectie om het resultaat op lange termijn beter te maken.
Breedte van de dissectie bij een oppervlakkige facelift
Deze tekening toont aan wat losgemaakt wordt en waar de huid vergroeit is met onderliggende weefsels. Er is ook maar één richting waar de huid wordt opgespannen.
Er zijn weinig problemen -behoudens mogelijke bloedingen- alle motorische en gevoelszenuwen zitten allemaal veilig in diepere structuren.
Uiteraard is de eerste zorg om geen bloedingen te veroorzaken onder een volledig losgemaakte huid. Elk bloedvat wordt nauwkeurig met coagulatie dichtgeschroeid. Mogelijke kleine overblijvende bloedklonters zullen zich omvormen tot littekenweefsel, die dan zichtbaar worden onder de huid onder de vorm van kleine bolletje. Ook die zullen verdwijnen maar het duurt wel enkele maanden.
Hoe lang duurt deze ingreep?
Minder dan 2 uur.
Hoe zal het resultaat er uit zien?
Doorgaans is het resultaat goed, maar het zal op de lange duur iets minderwaardig zijn aan een SMAS lift die langer zal houden.