Heeft u last van te veel huid boven uw ogen en stoort het esthetisch aspect u? Dan is een ooglidcorrectie van uw bovenste oogleden de oplossing. Wanneer het huidoverschot van uw bovenste ooglid u hindert in uw dagdagelijkse leven, bijvoorbeeld omdat de huid van uw oogleden op de wimpers rust, u moeilijk naar boven kunt kijken of omdat u geen oogschaduw meer aan kunt brengen. In deze gevallen kan je in onze kliniek in Antwerpen terecht voor een professioneel uitgevoerde bovenste ooglidcorrectie.
Directe resultaten na een bovenste ooglidcorrectie
Een bovenste ooglidcorrectie is een delicate ingreep, maar gebeurt onder plaatselijke verdoving en ambulant. Ze is bovendien niet pijnlijk. U voelt alleen een lichte branderigheid die de volgende dag al verdwenen is. De wonde van de operatie is na 10 dagen al genezen en u ziet na 1 week al uitstekende resultaten.
Belangrijkste oorzaken van het uitzakken van de bovenste oogleden
Rimpelvorming is één van de oorzaken voor het uitzakken van de bovenste oogleden, hierdoor kan een jong gezicht veel ouder en vermoeiender lijken dan het is.
Lange blootstelling van de zon kan er voor zorgen dat de huid zijn elasticiteit verlliest met verslapping en uitzakking van de oogleden tot gevolg.
Wanneer de huidplooi van het bovenooglid op de wimpers gaat rusten word het openen van de ogen steeds moeilijker.
Gelukkig kan dit eenvoudig gecorrigeerd worden door een bovenooglidcorrectie.
Meer weten?
Hieronder leest u meer over een bovenste ooglidcorrectie. Heeft u toch nog vragen? Aarzel dan niet om mij te contacteren.
Een ooglidcorrectie helpt in volgende gevallen:
- Er is ofwel alleen een teveel aan huid en spier.
- Ofwel is het huid- en spieroverschot is gecombineerd met een uitstulping van het vetweefsel doorheen de huid en de spier.
Het huid- en spieroverschot kan zo groot zijn dat patienten niet alleen een plooi vertonen boven de wimpers, maar deze kan zelfs op de wimpers rusten en hinderlijk zijn bij het naar boven kijken. Als er bovendien vetweefsel doorheen het ooglid duwt, komt dit dik te staan, alsof men een nacht niet heeft geslapen.
Beide toestanden komen bij ouder worden meestal gecombineerd voor. Uitzonderlijk kan het uitstulpende vetweefsel ook voorkomen op jongere leeftijd en is dan meestal aangeboren. Het is dus perfect mogelijk dat men een blefaroplastie voorstelt aan iemand die in de twintig is.
Wanneer is een bovenooglidcorrectie niet van toepassing?
Een doorgezakt ooglid zal soms verstopt zitten achter eveneens doorgezakte wenkbrauwen, zeker als de ogen bovendien dieper verdoken zitten. Dit komt vooral bij mannen voor. Een combinatie tussen voorhoofdslift en ooglidcorrectie is dan een optie.
Kraaienpootjes, de rimpels ter hoogte van de zijkant van het oog kunnen niet behandeld worden met deze techniek. Zij zullen moeten behandeld worden met de middelen van een midface-lifting; met fillers of met een van de technieken die de dermis aanpakken (laser, dermabrasio, chemische peeling...). Zie hiervoor rimpelbehandeling.
Rimpeltjes in de huid van het ooglid kunnen ook niet verholpen worden door een ooglidcorrectie. Dit zijn breuklijnen in de dermis en ze moeten -omwille van de dunheid van de dermis hier- met bijzondere omzichtigheid afzonderlijk behandeld worden.
Een veel voorkomend misverstand is dat men denkt dat een facelift ook een liftend effect heeft op de oogleden. Dit is niet zo.
Een aantal ziektetoestanden die leiden tot zwelling door vocht (oedeem) moeten uitgesloten worden, zoals bij nier- en leverziekten en overmatig werkende schildklier die exophtalmie (uitpuilende ogen) veroorzaakt.
Een onderzoek van de ogen is soms nodig bij vroegere letsels van het hoornvlies (cornea) of bij het symptoom van « droge ogen » wat een enkele keer voorkomt. Droge ogen zijn een risicofactor, omdat vooral bij onderste ooglidheelkunde het oog tijdelijk onvoldoende bevochtigd kan worden en dan blootgesteld wordt aan uitdroging.
Hoe wordt een bovenooglidcorrectie gedaan?
Lees meer over de technische details van deze ingreep, die onder plaatselijke verdoving en in daghospitaal gedaan wordt.
1. Aantekenen en verwijderen van een ellipsvormig huidsegment
(Tekening) rechts oog: aantekenen van het ellipsvormig segment. Links oog: toestand na verwijderen huid en spier. Men kijkt op het vetweefsel.
De juiste inschatting kan bij grote huidoverschotten wat moeilijker zijn. Men kan in sommige gevallen huid met een hoogte tot 15 mm wegnemen.
Een te grote resectie kan voor problemen zorgen bij het sluiten van de ogen, men blijft daarom binnen zekere veiligheidsmarges.
Men mag niet vergeten dat de verschillende weefsel samen in één wondhelingsproces betrokken zijn en dit niet honderd procent voorspelbaar is. Het is altijd makkelijker achteraf 2mm. huid extra weg te nemen, dan het er terug bij te voegen.
2. De onderliggende kringspier wordt eveneens weggenomen
Links zien we de kringspier nadat de huid weggenomen werd.
Rechts zien we het tussenschot waaronder het vetweefsel ligt, nadat een segment kringspier werd weggenomen. Er werd een venster gemaakt in het tussenschot waardoor het vetweefsel uitpuilt. Dit vetweefsel zorgt voor een opgezet ooglid en het wordt dan ook weggenomen.
Tekening links: Op beide ogen werd de huid en spier verwijderd
Tekening rechts:
- rechts oog : het vetweefsel wordt uit drie compartimenten verwijderd
- links oog : sluiten door middel van een intracutane draad
3. Wegname van overtollig vetweefsel
Dit vetweefsel wordt met een klemmetje losgemaakt van de onderliggende structuren. Er zijn drie naast elkaar liggende compartimenten waar vetweefsel zit: één binnen, een middelste en een buitenste.
Het is niet nodig dit septum achteraf weer te sluiten, er ontstaat vanzelf littekenweefsel die het septum afsluit.
4. Sluiten van de wonde met een doorlopende sutuur in de huid
Deze wordt na 5-6 dagen verwijderd.
Door het wegnemen van overtollige spier en vetweefsel, trekt het litteken wat naar binnen en is dan ook vrijwel onzichtbaar.
Het totale aantal complicaties is uiterst gering: minder dan 2%. Voor de volledigheid informeren wij u over de belangrijkste complicaties.
De mogelijke korte termijn problemen bij een bovenooglidcorrectie:
De ecchymose
Het verkleuren van de huid door een minimale hoeveelheid bloed komt frequent voor. Meestal verdwijnt dit na enkele dagen. Patienten zetten daarom meestal een donkere bril op bij de eerste postoperatieve controle om niet al te veel op te vallen.
Het hematoom
In zeldzame gevallen kan een bloedvaatje terug opengaan na de ingreep. Het ooglid vult zich dan op met bloed, wat soms tot spectaculaire zwellingen kan leiden. Het is aangewezen het ooglid terug open te maken, het bloed te draineren en het schuldige bloedvat dicht te schroeien. Men kan best in ziekenhuismilieu geobserveerd blijven voor een nacht indien de bloeding uitgebreid is.
De ingreep heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat. De genezing neemt wat meer tijd in beslag.
Milia
Af en toe komen er milia voor, kleine vetopstapelingen door talgklieren veroorzaakt. Men kan ze doorprikken met een gesterilizeerde naald en ze komen in de regel niet terug.
De mogelijke lange termijn problemen bij een bovenooglidcorrectie:
Het reliëf van het ooglid is onregelmatig
Dit kan te wijten zijn aan ongelijkmatige wegname van vetweefsel. Het is bijvoorbeeld moeilijk om het vetweefsel te vinden aan de binnenkant van het oog. Dit geeft soms aanleiding tot een dikte aan de binnenkant van het ooglid. Dit kan altijd gecorrigeerd worden nadat de wondheling is afgesloten.
Het litteken is gegolfd
Een onregelmatig verloop van het litteken wijst bijvoorbeeld op een ongelijkmatige huidresectie. Dit komt voor als de oorspronkelijke tekening niet gevolgd wordt en men hier en daar nog wat huid gaat wegnemen. Men krijgt dan een gegolfd verloop. Ook dit kan op termijn verholpen worden.
Praktische gegevens bij de opname
1. De voorbereiding voor de ingreep
Consultatie
Een persoonlijke consultatie gaat elke ingreep vooraf. Dit kan eventueel de dag zelf of ervoor. Dit hangt van de omstandigheden af.
We hebben consultaties op dinsdag vanaf 16.30 en zaterdag vanaf 10.30, na afspraak. Telefoneer voor een afspraak op +32-(0)3 320 50 00.
Monica Ziekenhuis
Florent Pauwelslei 1
2100 Deurne (ten oosten van Antwerpen)
België
Een afspraak kan ook op een andere dag indien dinsdag of zaterdag niet gaan:
Telefoneer naar +32-(0) 475 74 08 84.
Dossier opmaken
Er wordt in het bijzonder gekeken of u gezond bent om een ingreep te ondergaan en of uw ogen in orde zijn. Bij twijfel wordt een consultatie bij een oftalmoloog aangeraden.
Voorafgaandelijke ziektes en operaties worden genoteerd, alsook allergieën, medicatie en andere belangrijke gegevens ter voorbereiding.
Roken
Roken vermindert het de doorbloeding van de weefsels, wat schade kan toebrengen aan de weefsels. Het is dan ook zeer belangrijk het roken te beperken. Dit dient besproken te worden voor de ingreep.
Bloedname
Een bloedname is niet vereist, de ingreep gebeurt bijna altijd onder plaatselijke verdoving.
Foto's
Er worden voor en na de ingreep foto's gemaakt, in de eerste plaats om zelf na te gaan of de resultaten naar wens zijn. Eventueel kunnen ze ook naar de patient opgestuurd worden via e-mail.
2. De ingreep zelf
Geen opname, wel ambulant
U wordt opgenomen in een kamer alleen, met twee of met vier. Vraag aan de receptie van het ziekenhuis welke de verschillende prijzen zijn die hiermee gepaard gaan. Lees de geschreven afspraken voor u ze tekent.
Betalingen in Antwerpen
De voorschotbetaling gebeurt voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart (denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere posten kunnen dit beinvloeden. Een eindfactuur wordt na 2 maanden opgestuurd. Mocht deze afwijken van het voorschot, dan neem ik dit met u door.
Nuchter zijn
U moet niet nuchter zijn, maar neem liefst alleen een ontbijt.
Pijn
De pijn is beperkt tot een branderig gevoel, de eerste dag. Het is nuttig pijnstillers (paracetamol) vooraf reeds te kopen, voor het geval u toch wat last zou hebben. Paracetamol is te verkrijgen zonder voorschrift. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patiente.
Verband
Het litteken wordt ingewreven met Terramycine, een antiobiotische zalf. Dit dient u twee keer per dag zelf te doen, gedurende 3 dagen, met een wattenstaafje.
3. Na de ingreep
Opvolging
Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. Zoniet, wordt u verwacht op consultatie na 3 dagen, één week, één maand en zes maand. Dit schema kan variëren.
Hechtingen
Alleen niet resorbeerbare hechtingen dienen verwijderd te worden. De hechtingen dienen verwijderd te worden op dag 6 na de ingreep. Het verwijderen van de draad is eenvoudig en pijnloos. Er wordt een doorlopende naad gezet, geen afzonderlijke suturen.
Herstel
Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen) tussen 4 en 7 dagen.
Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg, geen gevoelige of pijnlijke gevolgen) tussen 3 en 4 weken.
Ontdek de antwoorden op de meest voorkomende vragen over een bovenooglidcorrectie. Heeft u nog andere vragen of wilt u een afspraak maken? Aarzel dan niet om mij te contacteren.
1. Wanneer is de wondheling afgesloten?
Een ooglidcorrectie geneest snel. Na 10 dagen is de wonde reeds ver genezen.
2. Is het een pijnlijke ingreep?
Neen, u voelt dezelfde dag slechts een lichte branderigheid en de dag nadien niets meer.
3. Hoelang kan ik niet sporten?
Sporten kan u reeds na 10 dagen, zo snel geneest een ooglidcorrectie.
4. Kan deze ingreep onder algemene verdoving?
Ja, maar er is geen reden voor. De ingreep gebeurt pijnloos onder plaatselijke verdoving. U vermijdt dan de problemen van het wakker worden uit een narcose en u kan naar huis na een half uur.