Sommige mensen hebben wat meer afstaande oren of flaporen dan anderen. Deze geven geen lichamelijke klachten, maar ondermijnen vaak de zelfzekerheid en voornamelijk kinderen worden hier vaak mee geplaagd. Afstaande oren kunnen dichter bij het hoofd gebracht worden door een operatieve ingreep. Meestal wordt de ingreep uitgevoerd bij kinderen tussen de 6 jaar en 14 jaar maar het gebeurt ook bij volwassenen.
Afstaande oren of flaporen komen erg vaak voor en zijn vaak het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen in de oorschelp. Het is dus goed mogelijk dat wanneer u afstaande oren of flaporen heeft, dit een familietrek is. De afwijking geeft immers geen enkele beperking op het gehoor. U heeft enkel baat bij een chirurgische ingreep indien u dit ziet als een esthetisch probleem.
De ingreep wordt ook uitgevoerd wanneer de oren verschillen in grootte, of wanneer een oor beschadigd is door bijvoorbeeld een ongeluk.
Onder welke verdoving gebeurt de ingreep?
Afstaande oren of flaporen worden meestal onder plaatselijke verdoving geopereerd binnen een uur. Bij kinderen tot 8 jaar gebeurt de ingreep onder algemene verdoving, wat de minst stresserende en minst pijnlijke situatie is voor het kind. Bij adolescenten en volwassenen kan deze ingreep perfect onder lokale verdoving gebeuren. Meestal gebeurt deze ingreep dan ook in het daghospitaal.
De pijn naderhand is matig, de resultaten zichtbaar na één week.
Afstaande oren of flaporen hebben meestal 2 afwijkingen:
- de oorschelp staat in verhouding tot het hoofd in een grotere hoek, m.a.w. ze staat af van het hoofd
- De antihelix (zie tekening) is minder duidelijk.
Afstaande oren of flaporen zijn afwijkingen van het kraakbeen die verantwoordelijk zijn voor de misvorming van de oren.
Drie elementen spelen hier een rol:
- De antihelix is ontrold, waardoor het bovenste derde tot de helft van het oor afstaat.
- De concha maakt met de scapha een te grote hoek, waardoor het gehele oor afstaat. De hoek is soms groter dan 45°.
- Een te diepe concha.
Deze drie afwijkingen van afstaande oren of flaporen komen in alle combinaties voor, maar het meeste zien we een matig ontrolde antihelix met een te grote conchoscaphale hoek.
Tijdstip van ingreep
Men zal bij zeer jonge kinderen mogelijks wachten tot het oor volledig gevormd is of tot de kinderen groot genoeg zijn om onder plaatselijke verdoving geopereerd te worden (vanaf 9-10 jaar). Een schriftelijke instemming met de ingreep door ouders of voogd is nodig.
Daarna
Na de ingreep wordt gedurende 1-2 dagen pijnstillers voorgeschreven. Aangezien er een groot verband gemaakt wordt, is het aan te raden kledij te dragen die niet over het hoofd dient aangetrokken te worden. De draadjes zijn meestal oplosbaar en dienen dan niet verwijderd worden, ofwel gaan ze er uit na 5 dagen.
Verschillende stappen van de ingreep voor afstaande oren of flaporen: hier een filmpje die met mijn techniek overeenkomt.
Bloeding: soms kan het oor tot 24 uur na de ingreep nog bloeden. Op zichzelf is dat geen groot probleem, het stopt vanzelf.
Infectie: dit kan een misvorming van het oor veroorzaken. Daarom moet men zeer nauwkeurig bloedvaatjes dichtschroeien.
1. Consultatie
Kliniek Corpusplus in Merchtem (ten noorden van Brussel)
Brusselsesteenweg 357A
1785 Merchtem–Brussegem
Consultaties na afspraak:
Maandag vanaf 14u
Donderdag vanaf 14u
Tel: 0032 475 74 08 84
Of via mail.
Consultaties in Antwerpen:
A.Z. Monica Deurne (ten oosten van Antwerpen)
Florent Pauwelslei 1
2100 Deurne
België
Consultaties na afspraak:
Dinsdag vanaf 16u00
Zaterdag vanaf 10u30
Tel : 00 32 475 74 08 84
Of via mail.
2. Opname
Kinderen worden opgenomen in daghospitaal, zeker als ze onder narcose geweest zijn.
Volwassenen kunnen ambulant behandeld worden.
3. Betalingen
De voorschotbetaling gebeurt eveneens voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart (denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere posten kunnen dit beinvloeden.
4. Nuchter zijn
Indien de ingreep gebeurt onder algemene verdoving, moet het kind nuchter zijn gedurende 6 uur voor de ingreep.
Bij plaatselijke verdoving hoeft men niet nuchter te zijn.
5. Pijn
Een oorcorrectie is geen erg pijnlijke ingreep, in tegenstelling wat men denkt. U zal tijdens de ingreep en gedurende 24 uur na de ingreep pijnstillers nemen. Het is nuttig deze pijnstiller vooraf reeds te kopen. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patiente. Pijnstillers zijn te verkrijgen zonder voorschrift.
6. Verband
Een nauw aansluitend verband wordt na de ingreep aangelegd wegens:
- Immobilisatie van de wonde met minder pijn tot gevolg.
- Een antiseptische zalf verhindert infectie van de wonde van buitenaf.
- In de regel zijn de verbanden goed voor één week. Wij gebruiken als antisepticum altijd zalf, die zijn werking gedurende één week kan uitoefenen zonder problemen. Het is aan te raden deze zalf aan te kopen om later zelf het verband te kunnen wisselen, indien nodig.
- Meestal wordt de zalf op de wonde aangebracht, hierover komt een gewatteerde compresse en als laatste een zelfklevend elastisch verband.
7. Overnachting
Meestal wordt een behandeling in daghospitalisatie (bed voor de dag zelf) of zelfs ambulant (geen bed) voorzien. U moet dus nooit in het ziekenhuis overnachten.
8. Opvolging
Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. U wordt verwacht op een eerste consultatie na 3 of 5 dagen, dit schema kan varieren.
9. Herstel
Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen)
tussen 1 en 2 dagen.
Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg , geen gevoelige of pijnlijke gevolgen)
tussen 4 en 6 weken.