Pagina niet gevonden | Plastische chirurgie Corpus Plus

Pagina niet gevonden

Foutmelding

The page you requested does not exist. For your convenience, a search was performed using the query tags contact.

Dokter hubert tytgat: 28 jaar ervaring in plastische chirurgie

Vertrouwen, expertise en ervaring. Daar draait het om bij plastische chirurgie. En dat is wat CorpusPlus in Merchtem​ (Antwerpen) u biedt. Als plastisch chirurg heb ik meer dan 25 jaar ervaring in esthetische chirurgie.

Dat is meer dan de 10.000 uren die nodig zijn om een expert te vormen. Elke ingreep wordt nog steeds grondig geanalyseerd, voorbereid en op papier gezet voordat ik aan een operatie begin. Alleen zo ben ik optimaal voorbereid en kan de ingreep op een professionele manier verlopen.

Informatie en advies

Informatie en advies zijn de belangrijkste opdrachten van een plastisch chirurg. We maakten en onderhouden deze website dan ook om u de recentste informatie rond estetische of plastische chirurgie te kunnen verstrekken.

Maar het internet alleen is niet voldoende. Een persoonlijk gesprek is nog steeds de hoeksteen van de informatie die ik doorgeef. Een consultatie in de praktijk in Antwerpen geeft u dan ook de tijd om de "onbewuste" informatie te verzamelen, die te maken heeft met eerlijkheid en vertrouwen.

Striktere wetgeving

Er is in België heel wat veranderd in de wetgeving sinds augustus 2011. De bedoeling is dat de behandelingen in plastische chirurgie gebeuren door experten die hiervoor gestudeerd hebben. Het RIZIV-nummer dat eindigt op 210 wijst op een plastisch chirurg. Die hebben er minstens 6 jaar heelkundige vorming op zitten met een specialisatie in plastische heelkunde. (Mijn RIZIV-erkenningsnummer: 1-06058-60-210).

Meer informatie?

Hebt u nog vragen rond cosmetische of plastische chirurgie in België? Wenst u een afspraak voor een verkennend gesprek in de praktijk in Antwerpen? Contacteer mij dan gerust.


Ik ben al jaren een figuratief kunstenaar, naast plastisch chirurg.

Het hoofdthema is ”kleur” en de website heet ArtPassion. Ik werk meestal in Acrylverf.

Op de volgende website kan u kennismaken met een deel van mijn werk en eventueel een commentaar achterlaten:

Huberttytgat.com

Altijd klaar om je suggesties te horen.

Op deze pagina vindt u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Heeft u nog ergens vragen over, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Moet ik eerst naar de huisarts eer ik contact met u kan opnemen voor plastische chirurgie?

Uw huisarts kan u zowel voor als na een ingreep begeleiden. Het kan zijn dat u ergens last van heeft en dat het op aanraden van uw huisarts is dat u best een ingreep laat uitvoeren. In dat geval geeft uw huisarts belangrijke medische gegevens door zodat ik precies op de hoogte ben van het probleem en van uw medische toestand. 
Indien er na een ingreep een probleem zou zijn, kan u uw huisarts contacteren. Hij/zij kan de ernst van het probleem onderzoeken en een behandeling instellen of met mij contact opnemen.

Als het om een zuiver estetische ingreep gaat hoeft u niet eerst naar de huisarts. U kan meteen bij mij een afspraak maken om samen de gewenste ingreep te bespreken.

Hoe bereid ik me voor op een ingreep?

  • Bezorg mij vooraf alle informatie over uw gezondheidstoestand, voorgeschiedenis, allergieën... en welke medicatie u neemt.
  • Bij het plannen van een ingreep geef ik u vooraf alle praktische informatie mee. U verneemt welke onderzoeken aangewezen zijn (bv. bloedanalyse, mammografie), of u nuchter moet blijven en wat u moet meebrengen. 
  • Ik laat u vooraf weten vanaf wanneer en welke medicatie u eventueel moet stopzetten voor de ingreep, en welke pijnstillers u achteraf mag nemen.
  • U kan best niet roken vanaf 4 weken voor tot 4 weken na een belangrijke ingreep. Nicotine vergroot duidelijk de kans op een slechtere wondgenezing en geeft aanleiding tot meer problemen van de luchtwegen bij een algemene verdoving.

Wordt plastische chirurgie terugbetaald door mijn ziekenfonds?

De criteria voor tussenkomst zijn bepaald door de Belgische Wet, aan de hand van de RIZIV-lijst. Tijdens de consultatie kan ik u informeren of uw ziekenfonds tussenkomt in de kosten van de ingreep.
Soms is vooraf goedkeuring vereist door de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds. In dat geval bezorg ik u het aanvraagformulier op de raadpleging.

Hoe worden esthetische ingrepen verrekend?

Sommige ingrepen komen niet in aanmerking voor tussenkomst door het ziekenfonds, en we noemen dit dan een zuiver esthetische ingreep. Sinds 2016 wordt op een esthetische ingreep eveneens 21% BTW toegepast, behoudens enkele welomschreven uitzonderingen. Tijdens de raadpleging krijgt u gedetailleerde informatie over alle prijzen en kosten van de ingreep.

Kan ik rekenen op tussenkomst van mijn hospitalisatieverzekering?

Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen kan u voor zuiver esthetische ingrepen niet rekenen op tussenkomst van uw hospitalisatieverzekering. 
Voor andere ingrepen komt de hospitalisatieverzekering vaak wel of soms beperkt tussen, afhankelijk van uw verzekeringspolis. 

Kan ik ziekteverlof krijgen voor plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een medische ingreep en dus kan u ziekteverlof krijgen. Voor een zuiver esthetische ingreep overlegt u best vooraf met uw werkgever.

Waar wordt de plastische chirurgie uitgevoerd?

De meeste ingrepen vinden plaats in het Monica Ziekenhuis in Deurne (nabij Antwerpen). De ingrepen gebeuren er in een veilige omgeving met competente professionals, waar patiëntenzorg hoog in het vaandel wordt gedragen. Hier passen we alleen de modernste technieken en veiligste methodes toe.
Klein ingrepen kunnen ook in mijn privé-praktijk worden uitgevoerd. Het gaat dan om plastische chirurgie waarvoor geen opname vereist is en waarbij u na de ingreep meteen naar huis kan gaan. Mijn privé-praktijk beschikt over alle facliteiten om kleine ingrepen op een veilige en professionele manier uit te voeren.

Hoe gaat een opname in het ziekenhuis in zijn werk?

  • De ingrepen gaan door in het Monica Ziekenhuis in Deurne.
  • De opname gebeurt meestal de ochtend van de dag van de ingreep zelf of in uitzonderlijke gevallen de avond voordien. 
  • Meldt u aan bij het onthaal om de administratieve kant in orde te brengen. Uw kamer is reeds gereserveerd.
  • Op de verpleegafdeling maakt u kennis met de verpleegkundigen, die u verder begeleiden en informeren.
  • Ik ontmoet u steeds persoonlijk voor de ingreep plaatsvindt. Indien een volledige verdoving gepland is, maakt u voor de ingreep kort kennis met de anesthesist.

Wanneer mag ik terug naar huis?

  • Wanneer u naar huis kan, hangt af van de aard van uw ingreep.
  • Bij uw vertrek krijgt u nauwkeurige informatie mee over de nazorg en medicatie, controle-afspraken, en telefoonnummers waar u terecht kan bij ongerustheid of problemen.
  • Het wondverband zal meestal gewoon dicht blijven tot de volgende consultatie.
  • In het daghospitaal (zonder overnachting) kan u 's avonds al naar huis. Zelfs als de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurde, kan u best niet zelf naar huis rijden.
  • Na een volledige verdoving mag u de eerste 24 uur geen auto besturen en moet u de eerste nacht onder begeleiding van een verantwoordelijke volwassene doorbrengen. 

Wat zijn de risico's van een ingreep?

Alle ingrepen die ik aanbied voer ik frequent uit. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring met plastische chirurgie. 

Net als bij elke andere operatie kunnen zich, hoewel zeer zelden, verwikkelingen voordoen zoals bijvoorbeeld een nabloeding, infectie, allergische reacties, een vochtopstapeling, slechte wondgenezing of een abnormale littekenvorming, flebitis of embolen. 

De narcose-risico’s zijn de laatste jaren sterk afgenomen en zijn uiterst klein in het Imeldaziekenhuis omdat alle nodige voorzorgen genomen worden. 

De kans op ernstige verwikkelingen is daarom gelukkig erg klein.

Hoe lang moet ik wachten eer mijn ingreep kan uitgevoerd worden?

In de regel kunnen ingrepen binnen enkele weken na de eerste consultatie uitgevoerd worden. Tijdens de eerste consultatie bespreken we samen de planning in functie van mijn beschikbaarheid en wat voor u het beste uitkomt.

 

Rimpels verwijderen met Botulinetoxine

Botulinetoxine is een middel tegen rimpels en het is een spierverlammend neurotoxine. Cosmetisch wordt de stof toegepast om de aangezichtsspieren selectief tijdelijk te verlammen en rimpelvorming te onderdrukken. Het wordt op welbepaalde plaatsen ingespoten in de spieren om rimpels te vervagen die ontstaan door de repetitieve actie van deze spieren.

In kleine hoeveelheden toegediend is Botulinetoxine een veilig middel dat goed te gebruiken is bij spierstoornissen. 

Botulinetoxine werkt ten volle na 2 weken en gedurende 4-5 maanden, waarna de toestand terugkeert zoals vroeger, zonder verlamming.

Werking en behandeling voor het verwijderen van rimpels met Botulinetoxine

Werking 

Botuline toxine werkt op de plaats waar de zenuwuiteinden zich verbinden met de spiervezels. Het zorgt ervoor dat de zenuw geen prikkel doorgeeft aan de spier. Na toediening van Botuline toxine zal de spier dus verslappen en ook dunner worden. 

Behandeling

De geneesheer injecteert Botuline toxine in de spier of spieren die onwillekeurig samentrekken. Bij de behandeling met Botuline toxine wordt nauwkeurig bepaald welke spieren het probleem veroorzaken. De behandeling duurt tien minuten tot een kwartier en het effect is na één tot twee weken merkbaar, maar zal na enkele maanden weer verdwijnen. Dit komt omdat de zenuw een nieuwe uitloper vormt met een nieuw zenuwuiteinde die weer verbinding maakt met de spier.

 

Er zijn in het gelaat wel meer plaatsen waar men Botulinetoxine kan inspuiten om de plooien en rimpels te doen wegtrekken bvb:

  • Tussen beide wenkbrauwen (glabella): om de verticale en horizontale plooi te doen vervagen. Daar werkt dit het best.
  • De kraaienpootjes aan de zijkant van de ogen.
  • Voorhoofdrimpels.
  • Halsplooien (platysma).

De resultaten zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de expertise van de geneesheer. Dankzij een jarenlange ervaring hebben mijn patiënten de verwachte resultaten. 

De prijzen van Botulinetoxine behandelingen zijn sterk aan het dalen.

PS: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten ( FAGG) verbied ons om merknamen voor de behandeling van rimpels te gebruiken.

De vraag naar verwijdering van tattoo's stijgt elk jaar. U heeft een tatoeage laten zetten maar achteraf heeft u hier spijt van? Dit is een veel voorkomend probleem. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en vaak persoonlijk. Visies en overtuigingen veranderen in de loop van het leven en de tattoo verwijderen is dan de oplossing.

Om ze te verwijderen moet men onderscheid maken tussen kleine tattoo's en grotere. De kleine kunnen meestal heelkundig verwijderd worden en dit geeft de beste resultaten. De grote kunnen meestal niet heelkundig verwijderd worden en dan is een laserbehandeling aangewezen.

Een kleine tattoo verwijderen

De heelkundige verwijdering geeft de beste resultaten.

Waarmee moet men rekening houden?

  • De huid moet verschuifbaar zijn om de wonde zonder te veel spanning te kunnen sluiten.
  • De tattoo mag niet boven belangrijke zenuwen, bloedvaten of pezen liggen. Het is bijvoorbeeld zeer moeilijk een tattoo op de rugzijde van de voet weg te nemen omdat anders de extensor pezen bloot komen te liggen.
  • Platte langgestrekte tattoo's zijn gemakkelijker weg te nemen dan vierkante of ronde of ook nog tattoo's met uitlopers zoals in een naam met p, l,b,d,f,g,hj,k,q,t,y letters.
  • Als de hoofdas van de tattoo de lijnen van minimale spanning van de huid volgen, dan sluit de wonde ook beter.

Bijzondere techniek
Soms kan een expander geplaatst worden om de omliggende huid uit te rekken en die te gebruiken om de wonde te sluiten.

Nadelen:

  • Dit duurt soms weken tot maanden om de huid uit te rekken.
  • De expander vereist twee ingrepen: één om de expander te plaatsen, één om hem te verwijderen en de wonde te sluiten.
  • Een expander is ook nog duur.

Een grote tattoo verwijderen

Deze kunnen alleen met lasers behandeld worden. Zelf heb ik geen laser ter beschikking omdat de verschillende kleuren in tattoo's door verschillende lasers moeten aangepakt worden. Maar de diensten dermatologie van universitaire ziekehuizen zouden u moeten kunnen helpen.

Denk er aan dat dikwijls verschillende behandelingen nodig zijn over verloop van maanden en dat hierdoor de rekening de hoogte ingaat. De kosten worden niet gedragen door het ziekenfonds. Bovendien zijn de resultaten zeer afhankelijk zowel van de diepte van de tattoo, de gebruikte laser als van de gebruikte techniek.

 

 

Mijn aanpak

Ik neem als ervaren esthetisch en cosmetisch chirurg steeds de tijd voor een uitvoerig gesprek voor alle cosmetische ingrepen. Ik bespreek de oplossingen voor uw probleem uitvoerig en beantwoord al uw vragen. U neemt rustig uw tijd om te beslissen. 
Het opbouwen van vertrouwen is hier erg belangrijk. Het moet klikken tussen arts en patiënt.

U komt alles te weten over het voorbereidingstraject, de uitvoering en de postoperatieve begeleiding. Ik volg u persoonlijk op: van de 1e consultatie tot en met de opvolging na de cosmetische ingreep. Ook de mogelijke complicaties (gelukkig zeldzaam) bespreek ik uitvoerig met u.

Het menselijke aspect is ook belangrijk: medeleven, vriendelijkheid, respect en vertrouwen. Dat betekent dat ik af en toe een behandeling moet afraden omdat het resultaat onvoorspelbaar is of ongunstig. Soms moet ik iets anders voorstellen dan wat de patiënt voor ogen heeft. Het internet raadplegen voor informatie over cosmetisch ingrepen is één zaak. Deze toetsen aan de werkelijkheid met de hulp van een expert is een andere. Daarom zijn consultaties zo belangrijk.

Meer over dr. Hubert Tytgat

Ik kan leunen op meer dan 25 jaar ervaring als esthetisch en cosmetisch chirurg. Ik heb een opleiding gehad aan 3 universiteiten en volg regelmatig bijscholingen. Ik doe niet alleen esthetische heelkunde maar ook herstellende of reconstructieve heelkunde.

Heeft u nog vragen over hoe alles in zijn werk gaat bij cosmetische ingrepen? Aarzel niet en contacteer mij gerust voor meer informatie. 

De meeste gezwellen van de huid zijn onschuldig en veel voorkomend. Op en onder de huid kunnen allerlei verdikkingen voorkomen. Een verdikking van de huid wordt ook wel gezwel genoemd.

‘Tumor’ is de Latijnse term voor ‘zwelling’ en de term tumor kan dan ook in principe voor alle soorten gezwellen van de huid worden gebruikt. Meestal wordt met de term ‘tumor’ een kankergezwel bedoeld, maar deze benaming is niet juist. Een tumor kan namelijk goedaardig zijn, en in dat geval is er géén sprake van kanker. Alleen als er kwaadaardige cellen in een gezwel/tumor voorkomen, is er sprake van een kankergezwel.

Goedaardige gezwellen van de huid:

Goedaardige huidafwijkingen zijn abnormale gezwellen van de huid die de omliggende lichaamsweefsels niet binnendringen of vernietigen en niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen.
De gezwellen van de huid die goedaardige zijn kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Ze zijn begrensd, ontwikkelen zich vaak traag en zijn onschuldig. Vaak stopt de groei van deze gezwellen van de huid vanzelf en wordt de afwijking kleiner of verdwijnt zelfs helemaal. De oorzaak van goedaardige huidafwijkingen is vaak onduidelijk. Bepaalde soorten huidafwijkingen komen vaker voor in één familie. 

Moedervlekken (naevi) , gesteelde moedervlekken (fibromen), vetbulten (lipomen), zijn voorbeelden van goedaardige tumoren. Hoewel deze goedaardig gezwellen van de huid niet levensbedreigend zijn kunnen ze functioneel of cosmetisch storend zijn.

Kwaadaardige gezwellen van de huid:

Wanneer tumoren kwaadaardig zijn, spreken we van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Deze vorm van kanker ontstaat doordat huidcellen ongeremd gaan groeien waardoor een kwaadaardige tumor ontstaat. De grote boosdoener voor huidkanker zijn de UV-stralen afkomstig van de zon. Voorbeelden van kwaadaardige huidtumoren zijn: Melanomen, basaliomen (Basaalcelcarcinomen), en plaveiselcelcarcinomen.

Een zeer goede beschrijving van letsels die op weg zijn om kankers van de huid te worden zijn door collega Dr. Mestdagh beschreven. Erg nuttig zijn de tips om zelf uw eigen huid te onderzoeken.

Alle gezwellen van de huid kunnen verwijderd worden.  Het ziekenfonds komt hierin tussen.​

Een kwaadaardig gezwel van de huid moet noodzakelijkerwijze in de diepte worden weggenomen zodat men zeker is dat alles weggenomen is, zowel in horizontale zin als in vertikale zin. De opening die hierdoor ontstaat zal ofwel eenvoudigweg gesloten worden ofwel zal er weefsel van uit de omgeving aangebracht worden. Dat is het principe van de lokale "flappen".

Alle goedaardige gezwellen van de huid en zeer oppervlakkige tumoren (bvb een naevus) kunnen weggeschaafd worden door het verwijderen van de opperhuid en een klein deel van de dermis.

Deze wonden genezen doorgaans zonder zichtbaar litteken.

 

Onderoogcorrectie bij verdikking ooglid.Een onderooglidcorrectie is een veel uitgevoerde behandeling die ervoor zorgt dat je er frisser en jonger uitziet. Met wallen, of verslapte onderoogleden of rimpeltjes onder je ogen zie je er vaak vermoeid, somber of ouder uit dan dat je bent of jezelf voelt. De wallen die we zien onder de ogen hebben niets te maken met slaaptekort of allergieën maar zijn te wijten aan vetverzakking, vochtophoping en overtollige huid onder het ooglid.


Tijdens de onderooglidcorrectie worden het vet en vocht verwijderd. Indien nodig wordt er ook overtollig huidweefsel weggesneden. Na deze ingreep zie je direct resultaat.


Een chirurgische onderooglidcorrectie kan bestaan uit:


  • Het verwijderen van vocht, huid en vet.
  • Het verwijderen van de huid en het vet kunnen ervoor zorgen dat de oogvorm mooier wordt. 
  • Het verwijderen van de huid en het verplaatsen van het vetweefsel zorgen voor een mooiere oogcontour.

Als u deze genoemde problemen heeft en zich eraan stoort, kan dat een goede reden zijn om een onderooglidcorrectie te overwegen.


Wanneer kan een onderooglidcorrectie?


Een vermoeide blik, wallen onder de ogen, u ziet er ouder uit dan u zich voelt, vermoeidheid klachten door hangende oogleden of puur omdat u er jonger wil uitziet na een ooglidcorrectie.


Iedereen overweegt de ingreep om een andere reden.


Een onderooglidcorrectie is nodig als de onderste oogleden gaan uitzakken, wallen ontstaan en als de verschuiving van vetcompartimenten onder de ogen zichtbaar worden. Diverse oorzaken kunnen het vet rond uw ogen laten verschuiven waardoor onder de ogen, wallen ontstaan die gevuld zijn met vet en vocht.


Om het uiterlijk van de wallen onder de ogen te verbeteren, wordt de uitgezakte huid en het verschoven vet verwijderd, verplaatst en vormgegeven.


Soms wordt het vet niet weggehaald maar opnieuw verdeeld in de groef tussen neus en ogen. Zo kunnen we voorkomen dat de ogen na verloop van tijd ‘hol’ worden.


Indien nodig wordt ook de oogkringspier een stukje ingekort en gehecht aan het botvlies van de buitenste ooghoek. Dit zorgt ervoor dat de buitenste ooghoek ietsje omhoog komt en het oog dus een mooiere vorm krijgt.


Veel mensen zijn bezorgd dat na het verwijderen van het vet en de wallen de huid los komt en verder gaat uitzakken. De arts verstevigt de losse huid door deze te verbinden aan tussenschot en deels de spieren.


De onderooglidcorrectie wordt uitgevoerd als overtollig huid- en vetweefsel de oorzaak van de wallen zijn. Bij deze ingreep wordt er een sneetje gemaakt net onder de onderste wimperrand. Het overtollig huidweefsel wordt vervolgens weggesneden. Net onder de wimperrand wordt de wond weer dichtgehecht, een litteken kan je later niet meer zien.


U krijgt weer een open en uitgeruste blik. Van een ooglidcorrectie heb je vele jaren profijt.


Er kunnen zich twee situaties voordoen:


Ofwel is het een uitstulping van het vetweefsel doorheen de huid en de spier.

Ofwel is dit gecombineerd met een teveel aan huid. Dit laatste is vrij zeldzaam.


Beide toestanden komen voor bij het ouder worden. Uitzonderlijk kan het uitstulpende vetweefsel ook voorkomen op jongere leeftijd en is dan meestal aangeboren. Het is dus mogelijk dat men een onderste blefaroplastie voorstelt aan iemand die jong is.


Welke problemen kunnen niet verholpen worden met een onderooglidcorrectie?


Kraaienpootjes 

Deze rimpels ter hoogte van de zijkant van het oog kunnen niet behandeld worden met deze techniek. Zij zullen moeten behandeld worden met de middelen van een midface-lifting; met fillers of met een van de technieken die de dermis aanpakken (laser, dermabrasio, chemische peeling...).


Rimpeltjes in de huid van het ooglid kunnen verholpen worden door een peeling.


Blauwe of bruine verkleuringen in de huid

Deze verkleuringen kunnen veroorzaakt worden door erfelijkheid, medicijnen, voeding en ouder worden.


Oedeem van het onderste ooglid

Een aantal ziektetoestanden die leiden tot oedeem van het ooglid (en geen overtollig vet...) moeten uitgesloten worden, zoals bij nier- en leverziekten en overmatig werkende schildklier die exophtalmie (uitpuilende ogen) veroorzaakt. 


Tear Through afwijkingen

Dit is het onstaan van een groeve tussen neus en binnenkant van het onderste ooglid. Het is eveneens een natuurlijk proces waarbij het vetweefsel op die plaats verdwijnt. Dit kan verholpen worden door injecties met Hyaluronzuur of met vettransplantatie in deze groeve.


Festoon of slinger

Onder de onderrand van het ooglid kan nog een tweede bijkomende zwelling ontstaan. Deze zit ter hoogte van het jukbeen.

Indien deze slinger zeer zichtbaar is, wordt hij soms rechtstreeks weggenomen, met goede esthetische resultaten.


Onderoogcorrectie voor    Onderoogcorrectie na

Met hyaluronzuur injecties kunnen rimpels worden opgevuld, gezichtstrekken gelift en de gezichtscontouren bijgewerkt. Het is één van de doeltreffendste behandelingen tegen veroudering die we momenteel hebben. Dit hyaluronzuur zorgt voor het behoud van de elasticiteit van de huid en wordt van nature door het lichaam geproduceerd.

Hyaluronzuur is algemeen bekend om zijn natuurlijke volumegevende werking en is vandaag het product in de strijd tegen verouderingsverschijnselen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan hyaluronzuur?

De gevolgen van een tekort aan hyaluronzuur zijn:

  • Vochtarme huid
  • Droge huid
  • De huid wordt minder elastisch

Net als collageen en elastine wordt hyaluronzuur geproduceerd door de huidcellen. Dit hyaluronzuur heeft een hygroscopisch vermogen, dat wil zeggen dat het vocht ophoudt en zo de huid helpt hydrateren.

Met de jaren vermindert de kwaliteit van de stof en daalt ook de hoeveelheid ervan. Geleidelijk aan wordt de huid droger, en komen er rimpels en kraaienpootjes. Ook de wangen, jukbeenderen en lippen worden dunner en verliezen aan volume.
Door hyaluronzuur injecties wordt het gezicht weer voller en geeft een stralend effect.

Hyaluronzuur is een stof die 55% van het volume van de lederhuid (dermis) uitmaakt. Samen met de collageenvezels (stevigheid) en de elastinevezels (elasticiteit) vormen ze de matrix of grondlaag van de dermis.

Liften door hyaluronzuur injecties
 

Hyaluronzuur wordt gemaakt door microbiele organismen, zodat het 100% zuiver is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld collageen, dat van dierlijke oorsprong is. Men kan dus geen allergie opdoen tegen een product dat we zelf ook maken. Er moeten dan ook geen testen gedaan worden.

Crossliking is de techniek om hyaluronzuurketens met elkaar te verbinden. De eigenschappen veranderen hierdoor: het hyaluronzuur wordt minder vloeibaar en meer gel-achtig.
Hoe meer cross linking, hoe steviger. De lippen kunnen een dikkere samenstelling verdragen. Fijne lijntjes zijn dan weer beter af met een meer vloeibare consistentie.

Men heeft dan ook meestal een viertal diktes in hyaluronzuur met verschillende toepassingsgebieden.

Hyaluronzuur injecties verwijderen rimpels

Toepassingen

Matig diepe rimpels tot diepere rimpels zijn de beste kandidaten voor hyaluronzuur injecties. De hele fijne rimpels zijn moeilijk in te spuiten en men zit met de naald dikwijls onder de huid. Zie ook het hoofdstuk rimpels.

Plooien zijn geen goede indicatie, ze worden gevormd door het dubbel plooien van overtollige huid al dan niet samen met vetweefsel.

Wel

  • Glabella lijnen tussen beide wenkbrauwen.
  • Nasolabiale rimpels.
  • Mentolabiale rimpels.
  • Voorhoofdsrimpels

Niet

  • Kraaiepootjes.
  • Rimpels op boven en onderlip.
  • Rimpeltjes op onderste ooglid.

Ook vlakken in het gelaat kunnen met hyaluronzuur injecties opgevuld worden:

  • Het gebied rond de ogen: opvullen van de tear-trough groeve.
  • Het gebied van de jukbeenderen. Een injectie wordt soms ook gedaan om jukbeenaugmentatie met prothesen te simuleren.
  • De kaaklijn die een beter contour krijgt.

Wanneer uitvoerig fillers worden ingespoten in het gelaat noemt men dit een liquid facelift.
De hyalurongel en de microsferen worden in de loop van de tijd volledig door het lichaam afgebroken. 

Het gelaat opvullen met eigen vetweefsel heet dan weer Lipolift of Lipofilling

Voor en nadelen van hyaluronzuur injecties:

Voordeel:

Geeft een oplossing gedurende 4-5 maanden, afhankelijk van de dikte van het hualuronzuur.

Nadeel:

Verdwijnt weer na 5 maanden en moet herhaald worden.

 

De prijs kan ook flink oplopen. Het loont dan ook even na te vragen wat het kost. Contacteer ons voor een vrijblijvende prijsofferte.

Hyaluronzuur wordt met heel fijne naaldjes ingespoten. Er bestaat ook hyaluronzuur met bijgevoegde verdoving. Dit lijkt mij geen goed idee omdat de verdoving pas begint te werken als het product ingespoten is.
Indien nodig kan ook EMLA zalf (plaatselijke vedoving) aangebracht worden 15 minuten voor de inspuiting.

De juiste diepte voor elke toepassing is cruciaal. In een fijne rimpel is dit in de dermis, in de lippen kan het grootste deel in de onderhuid.
Bovendien is de dikte van de dermis zeer verschillend:

  • Per anatomische zone: het voorhoofd is dikker dan de wang.
  • Mannen hebben een dikkere huid dan vrouwen.
  • Jonge mensen hebben een dikkere dermis dan oudere.

Bijzonder geval: Tear through goot

Er bestaat een goot tussen de binnenste ooghoek die uitloopt langs de neus en eindigt in de wang. Bij verouderen wordt deze goot dieper. Ze kan dan gemakkelijk opgespoten worden met hyaluronzuur. Het hyaluronzuur wordt dan tegen het beenvlies (periost) opgespoten.
Een andere methode is het opvullen met eigen vetweefsel.

Voor wie is een schaamlipcorrectie geschikt?

Door zwangerschap of veroudering kunnen de schaamlippen groter worden, een schaamlipcorrectie kan een oplossing bieden en is een relatief eenvoudige ingreep.

Wanneer de binnenste schaamlippen (ook wel kleine schaamlippen genoemd) dusdanig groot zijn dat ze verder uitsteken dan de buitenste schaamlippen, kun je hier hinder van ondervinden. 

De klachten die je kan ervaren kunnen zowel fysiek als psychisch zijn. Pijn of ongemak bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden, andere sporten of bij het vrijen kunnen hierdoor onstaan. Soms zorgen grote(re) schaamlippen ook voor pijn bij het dragen van strakke kleding. Psychische klachten kunnen zich uiten in de vorm van schaamte. Hebt je last van een of meer van deze klachten, dan is een schaamlipcorrectie de oplossing.

Wat is een schaamlipcorrectie?

Bij een schaamlipcorrectie (labiacorrectie) worden de binnenste schaamlippen (labia minora) operatief verkleind zodat ze binnen de buitenste schaamlippen (labia majora) vallen en hierdoor beschermd worden.

Een schaamlipcorrectie zorgt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. Door zwangerschap of veroudering kunnen de schaamlippen langer worden. Pijn of ongemak kunnen hierdoor ontstaan. Een schaamlipverkleining is een relatief eenvoudige ingreep waarbij u dezelfde dag nog naar huis kan. Een schaamlipverkleining is vaak onder plaatselijke verdoving en/of sedatie, afhankelijk van uw voorkeur. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een aantal prikken in uw schaamlippen zodat uw schaamlippen verdoofd zullen aanvoelen. Bij sedatie slaapt u eerst en worden dan de prikken voor plaatselijke verdoving toegediend.

Wij gebruiken resorbeerbare hechtingen die dan ook niet moeten weggenomen worden, ze verteren vanzelf.

Meer informatie?

Contacteer mij vrijblijvend voor meer informatie over de mogelijkheden van een schaamlipverkleining of maak een afspraak. Wij helpen u graag verder in onze kliniek in Antwerpen.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

In overleg met de plastisch chirurg wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd zal worden. Onder plaatselijke verdoving neemt de plastisch chirurg het aangegeven deel weg, waarna de wond zorgvuldig gesloten wordt. De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur.

Om te beginnen wordt het teveel aan schaamliphuid aangetekend en weggesneden.Schaamlipverkleining
Dit kan op twee manieren:

  • ofwel door binnen de schaamlippen een deel weg te nemen (zie tekening).
  • ofwel door het wegnemen van de vertikale overtollige weefsels.

Daarna worden de wondranden met een dunne verteerbare draad gesloten, om te vermijden dat de patiënt de draadjes moet uitnemen.

Hier ziet u een aantal voorbeelden.

 

 

 

 

Zijn er complicaties na een schaamlipcorrectie?

Na de operatie kan er zwelling van de schaamlippen en wat bloedverlies optreden. De schaamlippen zitten vol bloedvaatjes, waardoor er ook snel bloeduitstortingen kunnen optreden. De wonde wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De eerste dagen kunnen gevoelig en pijnlijk zijn.

Een nauwkeurige bloedstelping is belangrijk. Anders bloedt de wonde na en kan zich een hematoom vormen met opzetten van kleine en grote schaamlippen. Op lange termijn heeft dit echter geen gevolgen.

Infecties bij een schaamlipcorrectie komen maar zeer zelden voor dankzij de goede doorbloeding van de schaamlippen.

U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en koude kompressen geven verlichting.

De meeste patiënten zijn in staat om terug te keren in hun normale activiteiten zoals school en werk een week na de operatie. Het zal wel enkele weken duren voordat de schaamlippen volledig zijn hersteld.

De postoperatieve pijn is matig gedurende 1 dag na de ingreep. U moet de week na de operatie wel een strikte hygiëne respecteren:

  • spoelen van de zone met een vloeibaar antisepticum
  • aanbrengen van een gepaste antiseptische crème

De hechtingen gebeuren met verteerbare draadjes, dus geen pijnlijke verwijderingen.

Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep waarbij u dezelfde dag nog naar huis kan.

Onder invloed van zon, roken, stress en leeftijd kan ons gezicht haar jonge, stralende vorm verliezen. De huid verslapt, de kaaklijn verliest haar rechte contour. Een facelift dan dit verouderingsproces niet tegenhouden, maar kan de klok wel een tijdje terugdraaien.

De facelift is eigenlijk een groep van plastische chirugie ingrepen die op maat van de patient wordt toegepast. Er is geen "eenheidsfacelift" omdat iedereen verschillende problemen heeft.

De behandelingen in het gelaat zijn divers:

A. Een facelift operatie:

  • Plooien gladstrijken zoals de nasolabiale, de mentolabiale plooien.
  • Het gelaat zijn vroegere tonus terug te bezorgen bvb rond de kaaklijn, de wangen, de hals enz...
  • Het teveel aan vetweefsel (vooral de hals) door liposuctie of lipectomie wegnemen.
  • Daar waar vetweefsel verdwenen is, een vettransplantatie te doen.
  • Men onderscheid de facelift al naar gelang de diepte en de uitgebreidheid.
    • Oppervlakkige
    • Diepe
    • MACS lift

B. Daarnaast kunnen rimpels, de textuur van de huid en littekens behandeld worden:
Fraxellisatie CO2 laser,
botulinetoxine, hyaluronzuur, peelings, dermabrasio. Ze werken op de oppervlakte van de huid in, op een gecontroleerde manier.

C. Niet invasieve methodes: de nieuwere trend
Om de zaken nog wat te compliceren zijn er ook niet invasieve behandelingen die een facelift nabootsen (maar nooit dezelfde resultaten kunnen bereiken): ultrasoon, radiofrequentie en andere toestellen die allen warmte in de diepte aanbrengen en op die manier de huid opspannen door collageen te stimuleren. Deze behandelingen komen tegemoet aan de wensen van patienten om ingrepen zoveel mogelijk te vermijden.

Dit zijn de vragen die men zich moet stellen:

1. Welke zone in het gelaat wens ik te laten verbeteren?

  • Voorhoofd (hoog).
  • Het gebied rond de ogen (middengelaat).
  • De wang rond de jukboog (middengelaat).
  • De wang rond de mondstreek (laag gelaat).
  • De kaaklijn en de kin (laag gelaat).
  • Het gebied onder de kin en de hals (hals).

2. Wat is dan in dat gebied het probleem?

Bekijk het hoofdstuk over rimpels en plooien. Het geeft een goed overzicht van de meest voorkomende (verouderings) problemen en hun oplossingen.

  • Fijne en grove rimpels ontstaan (voorhoofdsplooien, boven en onderliprimpels).
  • Plooien ontstaan zoals de nasolabiale en mentolabiale plooien.
  • Vetophoping samen met de huidplooien (onderste ooglid) en vetverlies op andere plaatsen (tear trough defect).
  • Ofwel zakt de huid onder invloed van de zwaartekracht zoals bij nasolabiale plooien en mentolabiale plooien (hamsterwangen) en trekt ze het onderliggend vetweefsel mee.
  • Ook de textuur van de huid kan verbeterd worden dmv Fractionele Laserbehandeling.
    • Onregelmatigheden zoals oude acne littekens.
    • Verkleuringen en vlekken.
  • Ofwel wordt de huid losser en worden de onderliggende structuren zichtbaar, zoals bij de vertikale plooien in de hals.

Onderhuids vetweefsel zakt mee met de huid. Zo is er op gevorderde leeftijd in de wang dikwijls te weinig vetweefsel.
Behandeling van vetweefsel problemen kunnen door wegnemen (liposuctie, operatief verwijderen van vetkussens) of door toevoegen (vettransplantatie) van vet.
In combinatie met een facelift worden er zeer veel vettransplantaties doorgevoerd omdat men merkt dat vanaf een bepaalde leeftijd (50+) er ook vetverlies optreedt wat bijdraagt tot de verouderingsverschijnselen.

3. Wat is dan de oplossing?

a. Heelkunde: De facelift oplossingen:

  • De klassieke facelift: een onderhuidse facelift die eenvoudig is, vlug geneest maar misschien minder lang houdt dan een diepe lifting. Kort herstel.
  • De diepe facelift met SMAS: de nieuwe standaard, al dan niet met halslift. Hij vereist meer kennis van de chirurg omdat de faciale zenuw dichter in de buurt van het dissectievlak ligt. Langer herstel.
  • De MACS lift of kleine lifting: voor hen die nog geen grote problemen hebben. De weefsels worden opgehangen door middel van tractiedraden.
  • De halslift: kan alleen, maar meestal samen met een oppervlakkige of diepe facelift.
  • De voorhoofdslift/Wenkbrauwlift: zelden uitgevoerde lifiting voor zware horizontale rimpels op het voorhoofd.

b. Heelkunde: De bijkomende ingrepen:

c. De niet heelkundige oplossingen:

4. Wanneer heb ik dan toch een facelift nodig?
Voor de meeste mensen is een facelift een zware beslissing. In de laatste 10 jaar zijn er echter vele technieken bijgekomen die de oplossing bieden tussen niets doen en een face of halslift. Als overgangsmaatregel kan dan een minder ingrijpende behandeling voorgesteld worden.
Algemene regel: Als de plooien in het gelaat echter uitgesproken zijn, lijkt een facelift aangewezen. Die kunnen nooit door andere technieken gladgestreken worden. Bespreek dit met mij op consultatie.

5. Conclusie
Deze opsomming helpt u uw problemen in het gelaat op een correcte en volledige manier in kaart te brengen. Op consultatie kan dan de mix aan oplossingen samengesteld worden. Hierbij wordt rekening gehouden met voor en nadelen van de techniek en met uw persoonlijke voorkeuren.