STRIEMEN- ACNE- KELOID | Plastische chirurgie Corpus Plus

STRIEMEN - ACNE- KELOID

De meest bekende soort striemen zijn bij een zwangerschap, maar ook door gewichtsschommelingen, pubertijd of hormonale stoornissen kunnen striemen ontstaan. Meestal komen ze voor op de buik, borsten, heupen en billen. Een striem is een soort van litteken dat ontstaat wanneer het lichaam uitzet en de huid niet snel genoeg kan volgen.  Het zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan door het oprekken en inscheuren van de collageenbanden in onderhuids bindweefsel. Striemen komen zowel bij mannen als vrouwen voor en kunnen op zich geen kwaad. De naam komt van het Latijnse 'striae', dat "strepen" betekent. Hoe jonger de huid, hoe groter het risico op striae. Het ontstaan van striemen is voor een groot deel erfelijk bepaald.

Wanneer de huid te snel uitzet of onder invloed van steroiden staat, dan kan de lederhuid (dermis) het begeven. De opperhuid volgt de uitzetting van de lederhuid, zodat er geen wonde ontstaat. Maar het resultaat is wel een litteken.

Striemen behandelen met de Fraxel laserStriemen

De betere manier om striemen te behandelen is met een Fraxel laser. Dit type laser boort vliegensvlug kleine gaatjes in de huid tot op een diepte in de lederhuid. Daardoor gaat het helingsproces ingezet worden met de vorming van nieuw collageen. Als bestanddeel van elke wondheling zal in de striemen een nieuwe laag collageen aangebracht worden, om de huid te verstevigen.

Er zijn verschillende sessies nodig met een tussentijd van enkele maanden om goede resultaten te zien. Niet alle striemen reageren even goed op deze Fraxel laser, maar het is zeker de beste behandeling die er bestaat.

Aangezien de laser zelf pijnlijk kan zijn, smeert men vooraf op de te behandelen zone een pijnstillende zalf.

Acne Littekens

Deze littekens kunnen eveneens met de Fraxel laser behandeld worden. Het zijn uitsluitend littekens en geen ontstekingshaarden die kunnen behandeld worden.

Hypertrofische en Keloidale littekens

Deze littekens ontwikkelen zich niet op een normale manier. Ze stapelen alsmaar collageen op en vormen dikke lagen littekenweefsels. Er komt in de loop van de heling geen signaal om de collageenopbouw te verminderen. De Fraxel laser kan hier hulp bieden.

Keloidale littekens zijn een extreme vorm van woekerende littekens. Soms is ook hier heelkunde of bestraling nodig.